fbpx
Skip links

Toekomst van de makelaar: hoe zie jij het?

De makelaarsbranche is de laatste jaren sterk aan verandering onderhevig geweest. Door het toenemende gebruik van social media is de toegevoegde waarde van de traditionele makelaar in opspraak gekomen. Kopers vertrouwen steeds meer op een makelaar die innovatief te werk gaat. Als makelaar wil je natuurlijk voorkomen dat je achterblijft op jouw concullega’s. Maar, hoe speel je nou slim in op de veranderingen binnen de woningmarkt? We geven je in deze blog graag enkele tips!

Maak slim gebruik van online mogelijkheden

Doordat de bloei van de makelaardij vaak hand in hand gaat met de bloei van de economie, is het voor jou als makelaar van belang om altijd goed in beeld te blijven bij jouw (potentiële) klanten. Je bent helaas niet de enige makelaar in Nederland en daardoor vis je met velen in dezelfde vijver. Er komt tenslotte niet een ongelimiteerd aantal woningen in de verkoop. Voor de toekomst van jouw makelaarskantoor is het van groot belang dat je toch aanbod weet te blijven genereren.

Maak daarom slim gebruik van de online mogelijkheden die de 21e eeuw je te bieden heeft. Zorg bijvoorbeeld dat je actief bent op meerdere social mediakanalen en dat je een overzichtelijke, professionele makelaarswebsite hebt. Maak ook gebruik van een digitale nieuwsbrief om jouw (potentiële) klanten te blijven informeren. Breng daarnaast goed voor jezelf in kaart wat de wensen en verwachtingen van een klant zijn. Als je dit goed scherp hebt, is het makkelijker om hierop in te spelen op jouw social mediakanalen, je website en in je nieuwsbrief.

Kijk ook eens kritisch naar je etalage. Is het misschien tijd om de posters in de etalage te vervangen door beeldschermen of een Ipad? Bewegend beeld spreekt mensen meer aan dan statisch beeld en houdt bovendien langer de aandacht vast. Door een mooie slideshow in je etalage te tonen, vergroot je de kans dat mensen bij je binnen stappen.

Innovatieve manieren om je klanten waarde te bieden

Het bijhouden van verschillende social mediakanalen, het verzenden van een (maandelijkse) nieuwsbrief en het up-to-date houden van je makelaarswebsite kan best tijdrovend zijn. Toch is het belangrijk om te innoveren en hier tijd voor vrij te maken. Bedenk je overigens ook dat er verschillende tools bestaan om deze online activiteiten beter en sneller te kunnen managen. Bijvoorbeeld Nexxtmove 😉

Besteed tevens aandacht aan het analyseren van het zoekgedrag van (potentiële) klanten. Probeer klanten de juiste woningen te helpen vinden, nog voordat ze precies weten wat ze zoeken. Identificeer de nood per doelgroep. Neem bijvoorbeeld de vergrijzing in Nederland. De vergrijzing zorgt ervoor dat meer mensen zich in de groep met uitstromers bevinden. Hier kun je weer op inspelen qua marketing.

Daarnaast heeft iedereen tegenwoordig minder tijd en leven we gehaast. Daarom moeten bezichtigingen vooral makkelijk zijn en geen zeeën van tijd kosten. Om het zowel voor jezelf als voor de geïnteresseerden makkelijker te maken, kun je ook online bezichtigingen organiseren via bijvoorbeeld Instagram of Facebook live. Op die manier kunnen ook nog eens meerdere mensen tegelijk digitaal een rondje door de woning doen.

Als makelaar doe je er goed aan om met de tijd mee te gaan en continu in te blijven spelen op de veranderende woningmarkt. Weet jij al hoe je gaat zorgen dat jouw makelaardij toekomstbestendig is en blijft? 

Benieuwd hoe jouw concullega’s de toekomst van de makelaardij zien?

Doe dan gratis mee met het Nationaal Makelaars Onderzoek. Als deelnemer van Het Nationaal Makelaars Onderzoek ontvang je als eerste de onderzoeksresultaten. In een gepersonaliseerd rapport ontdek je jouw marktpositie ten opzichte van het landelijk gemiddelde.