fbpx
Skip links

Adverteren op social media voor makelaars – deel 2

Kerndoelgroepen

Als je ervoor kiest om je advertentiedoelgroep samen te stellen met behulp van kerndoelgroepen kun je heel veel zelf bepalen: leeftijd geslacht en locatie. Vooral selecteren op locatie is voor jou als makelaar een interessante optie. Veel makelaars zijn op een plek gevestigd en specialiseren zich in een gebied rondom die plek. Met locatieselectie kun je een locatie aangeven en een straal van een aantal kilometers rondom die locatie. Een mooie mogelijkheid te laten zien dat je specialist bent in dat gebied of dat ene huis meer aandacht te geven op social media.

Als je op zoek bent naar een nieuwe doelgroep die nog niet in je klantenkring vertegenwoordigd is, is dit een goede keuze.

Als je een methode kiest om de doelgroep te selecteren kun je vaak extra instellingen kiezen om de advertentie nog doelgroepspecifieker te maken. Denk aan: leeftijdscategorie en woonplaats.

Het doel van een advertentie plaatsen is dat zoveel mogelijk mensen uit de doelgroep de advertentie zien en het liefst ook de actie ondernemen die jij wilt (conversie). Wat die actie is kan per advertentie verschillen: jouw Facebookpagina liken, een bezoek brengen aan de makelaarswebsite of contact opnemen via Facebook. Hoeveel mensen uiteindelijk jouw advertentie zien is afhankelijk van een aantal factoren. De belangrijkste zijn: de looptijd van de advertentie en het budget. Bij het maken van de advertentie laat Facebook (als de doelgroep groot genoeg is) een schatting zien van hoeveel mensen de advertentie gaan zien.

Tot nu toe ligt de focus in deze blog op adverteren met berichten op je eigen tijdlijn, maar Facebook heeft meer keus. Om alle soorten advertenties te kunnen behandelen is een blog niet voldoende. De basis zoals die in deze blog wordt beschreven geldt voor alle advertentiesoorten van Facebook. Een advertentiesoort die nog wel even apart aandacht verdient omdat die extra interessant is voor makelaars, is de carrousel advertenties.

Met een carrousel advertentie is het mogelijk om verschillende foto’s of video’s in een advertentie laten zien. Dat is interessant als je bijvoorbeeld wilt adverteren met een aantal huizen in een bepaalde wijk. Je kunt een doelgroep selecteren binnen een aantal kilometers rondom die wijk, gefilterd op een bepaalde opleiding kun je de advertentie specifiek richten op potentiële kopers voor dat soort huizen. In de carrouseladvertentie moet je minimaal twee foto’s of video’s zetten en je kunt er maximaal tien in kwijt. Belangrijk is dat je er met de titel en de omschrijving voor zorgt dat mensen verleid worden om op de link met meer informatie te klikken. Want uiteindelijk draait het allemaal om de stap na het zien van de advertentie: conversie.

Adverteren op Instagram

Naast Facebook biedt ook Instagram de mogelijkheid om te adverteren. Instagram is eigendom van Facebook en maakt daarom gebruik van hetzelfde advertentieplatform. Om te kunnen adverteren op Instagram heb je een advertentieaccount van Facebook en een Facebookpagina nodig. Veel van wat eerder in deze blog is gezegd over adverteren op Facebook geldt ook voor Instagram. Net zoals op Facebook kun je op Instagram heel specifiek richten op een bepaalde doelgroep, hangen de kosten af van je budget, doelgroep en de concurrentie en worden advertenties weergegeven in de tijdlijn van gebruikers. Jouw makelaarsadvertentie moet dus opvallen om ervoor te zorgen dat je het doel bereikt wat je wil bereiken. Wil je inspiratie opdoen? In blog 3 van deze blogserie ‘welke content werkt op social media voor makelaars’ [link naar andere blog], doe je misschien ideeën op voor een originele advertentie.

Je hebt de keuze uit drie soorten advertenties als je op Instagram adverteert: foto (vierkant of liggend), video (vierkant of liggend en de video mag maximaal 60 seconden zijn) en carrousel (meerdere foto’s, alleen vierkante foto’s zijn toegestaan). Net als Facebook heeft Instagram ook carrouseladvertenties. Als makelaar kan het interessant zijn om daar eens mee te experimenteren. Je kunt het bijvoorbeeld eens uitproberen met een aantal huizen dat je te koop hebt staan in een bepaalde buurt. Het is dan wel belangrijk dat je heel lokaal target. Onder de foto’s in een carrouseladvertentie is er ruimte voor een paar regels tekst. Uiteraard moet die tekst pakkend zijn en aanzetten tot actie.

AdvertentiedoelstellingenJe kunt kiezen uit drie doelstellingen voor je Instagramadvertentie: bekendheid, overweging en conversie (overgaan tot een bepaalde actie). Per doel kun je kiezen uit een aantal advertentiesoorten en advertentieknoppen (knoppen waar mensen op moeten klikken om de actie uit te voeren die je wil). Een doelstelling voor het voorbeeld van de carrouseladvertentie met huizen in een bepaald gebied zou ‘conversies’ kunnen zijn. Je wil uiteindelijk dat mensen door het zien van de Instagramadvertentie doorklikken naar de pagina op jouw website waar ze meer informatie over die huizen kunnen vinden en een eventueel een afspraak kunnen maken voor een bezichtiging. Het grootste deel van de Instagramgebruikers zijn jongeren, dus als je adverteren op Instagram een keer wilt testen, kan het een idee zijn om dat met een aantal starterswoningen te doen.

Je kunt ook adverteren binnen Instagram Stories. Een mooie mogelijkheid om een jongere doelgroep te bereiken, maar Instagram Stories inzetten als advertentiekanaal is vooral interessant als je al wat meer ervaring hebt op Instagram. (In blog: “Meest effectieve social media voor makelaars” van deze blogserie wordt er uitgebreider ingegaan op Instagram Stories.)

Dure valkuilen

Het is verleidelijk om met je eerste advertentie hoog in te zetten qua budget, want dan bereik je veel mensen. Maar het advies is om dat niet te doen. Een eerste advertentie is ook zoeken: wat werkt wel en wat werkt niet. Begin klein met een budget van € 10 en een looptijd van vijf dagen. Kijk iedere dag hoeveel mensen de advertentie gezien hebben en hoeveel mensen erop hebben geklikt. Adverteer je met een video? Dan is het ook interessant om te kijken hoelang de video gemiddeld bekeken is. Als de advertentie goed converteert, kun je het budget misschien verhogen, de doelgroep uitbreiden. Gaat het minder goed? Kijk dan nog eens kritisch of de advertentie aansluit op de doelgroep die je wilt bereiken, of de advertentie de mensen bereikt die je wilt bereiken en of je budget goed is. Want hoe jouw advertentie presteert hangt ook af van je concurrenten. Als je concurrenten met dezelfde criteria adverteren maar meer betalen, winnen zij de veiling en wordt niet jouw maar hun advertentie getoond. Maar als jouw advertentie het heel goed doet moet er ook een alarmbel gaan rinkelen. Dat kan namelijk betekenen dat je veel meer betaald dan je concurrenten.

Het is goed om je te realiseren dat het bij adverteren uiteindelijk om de actie gaat die jij wilt dat mensen doen (conversie). Misschien lukt dat nog niet direct met je eerste advertentie, maar bij je derde of vierde advertentie moet je daar wel naar streven. Als het dan nog niet echt resultaat oplevert, is het tijd om je aanpak nog eens onder de loep te nemen. In blog 7 van deze serie lees je over hoe je de resultaten van jouw advertenties en andere social media-activiteiten kunt monitoren.

Lees deel 1 hier.

Bronnen:

https://www.likeconomics.nl/adverteren-op-facebook/targetingopties/

https://www.facebook.com/business/products/ads/ad-targeting